Wanneer het concept staat en goed doordacht is, wordt het tijd om te gaan 3D modelleren. Het doel van een 3D-model is het visualiseren en realistisch maken van een ontwerp. Waar we in de conceptfase nog vrij konden denken, worden in deze fase meetbare eisen en wensen leidend. Denk hierbij aan afmetingen, bewegingen en krachten. Het doel vanaf hier is om het concept realistisch te maken. Bij het modelleren is het belangrijk om van grof naar detail te werken. Te snel inzoomen op details kan het succes van het ontwerp juist in de weg staan.
Mijn ervaring met 3D modelleren gaat terug naar de tijd dat ik begon met tekenen in AutoCAD tijdens mijn opleiding Werktuigbouwkunde. Hier leerde ik het belang van werken vanuit samenstellingen. In plaats van elk onderdeel apart te tekenen, startte je met een doorsnede of layout van de complete samenstelling. Vanuit deze samenstelling bracht je vervolgens per onderdeel de details aan. Deed je dat niet dan bezorgde je jezelf extra veel werk doordat je alle onderdelen in de samenstelling nog eens moest aanpassen om vervolgens ook de losse onderdelen weer aan te passen.
Met de komst van 3D CAD-software zijn we deze strategie echter een beetje kwijt geraakt. Ineens werd elk onderdeel een apart bestand en kwamen al die onderdelen weer samen in een samenstelling. Vaak ontdekte je dan pas dat de losse onderdelen niet passen of toch niet het gewenst ontwerp vormen. Om dit te voorkomen, werk ik vanuit het skeleton-principe. Hierbij begin ik met schetsen van hoofdafmetingen, bewegingen en randvoorwoorden. Dit geeft een overzichtelijk model zonder onnodige details, wat het makkelijker maakt om het ontwerp te evalueren.
Modelleren heeft als doel het realistisch maken van het ontwerp. Eerst op basis van functionaliteit en daarna op basis van maakbaarheid. Als alle functionaliteiten in het ontwerp zijn opgenomen en het concept nog steeds realistisch blijkt te zijn is het tijd om details te gaan uitwerken. Vanaf hier is het erg belangrijk om na te denken over hoe het ontwerp gemaakt gaat worden. Welke productietechnieken worden er toegepast zoals draaien, frezen of lassen en welke stafmaterialen worden er toegepast. Wordt er gebruik gemaakt van constructiestaal zoals S355 of moet er een hoogwaardiger materiaal zoals Hardox toegepast worden, wordt er gebruik gemaakt van plaat of juist van standaardprofielen.
Bij elk ontwerp vind ik het belangrijk om uw visie en werkwijze te betrekken. U weet welke productiemachines u wilt gebruiken, hoe uw monteurs werken en wat uw klanten verwachten op het gebied van onderhoud. Door uw input op elk detailniveau te verwerken, zorgen we samen voor een ontwerp dat niet alleen functioneert, maar ook perfect aansluit op uw productieprocessen en gebruikswensen.
Wilt u meer weten over hoe ik uw idee om kan zetten in een realistisch en maakbaar ontwerp met behulp van 3D modelleren?
Telefoonnummer (ook voor Whatsapp)
0642525770
All Rights Reserved | Albert Weststeijn